Egész éven át tartó (perenniális) allergiás nátha okai, tünetei, kezelése

Az egész éven át tartó nátha Fogalma

Bármilyen légi úton terjedő allergén okozhatja, melynek egész évben ki van téve a szervezet. Tünetei hasonlóak a szezonális szénanátháéhoz, azzal a különbséggel, hogy általában a gátolt orrlégzés áll az előtérben és szemtünetek csak ritkán fordulnak elő. Az egész éven át tartó náthához az esetek harmadában szezonális nátha (pollenózis) is társul.

Okozói:

 • házipor-atka,
 • toll,
 • szúnyog,
 • muslica,
 • házilégy,
 • csótány,
 • lisztkukac (haleledel) allergénjei,
 • penészgombák spórái,
 • a halak kivételével minden otthon tartott állat allergizálhat (kígyó is),
 • munkahelyi allergének.

Szövődményei lehetnek:

 • váladékos középfülgyulladás,
 • orrmelléküreg-gyulladás,
 • felső légúti panaszok (köhögés).

Perenniális nátha kezelése

Végeztessük el a bőrpróbát az allergológiai szakrendelésen.

Ha a bőrpróbával nem sikerül kideríteni az allergia okozóját, vagyis a bőrpróba-teszt sorra negatív eredményt mutat, akkor érdemes elkezdeni a kizárásos diétát, mivel ritkábban nem légi úton, hanem élelmiszerrel kerül a szervezetbe az allergizáló anyag (gyakran az élesztő, kenyér, sör és B-vitamin tabletták alkotórésze okozza a nem múló náthás tüneteket).

Mindenképpen meg kell szabadulni az allergéntől (házipor-atka, gombaspóra, háziállat). Ha ez nem lehetséges, szükségessé válhat a gyógyszeres kezelés (tabletta, orrspray, szemcsepp, injekció):

 • kromoglikátok az allergiás reakció megelőzésére,
 • antihisztaminok az allergiás reakció által előidézett gyulladás megelőzésére,
 • szteroidok a gyulladás enyhítésére.

Szteroidtablettát és -injekciót csak nagyon indokolt esetben adnak a betegnek (általában asztmásoknak), mivel sok a mellékhatása.

Recept nélkül kapható orrcseppet ne használjunk 1-2 napnál tovább, mivel az orr nyálkahártya hozzászokik.

Egyéb kezelési lehetőségek: immunterápia, homeopátia, akupunktúra.

Védekezés az allergének ellen

Házipor-atka

A poratka-allergén egy olyan agresszív anyag, amely az atópiára hajlamos immunrendszerből gyakorlatilag kiprovokálja az allergiás reakciót (az IgE termelődést).

A mikroszkopikus méretű ízelt lábú házipor-atka emberi és állati hámmal táplálkozik. A házipor-atka ürüléke egy erősen irritáló fehérjét tartalmaz. Az állat 20-26 Celsius fokon, 60-80 százalékos páratartalomban szaporodik a leginkább.

A poratkák a lakásban mindenütt megtalálhatóak, matracokban, párnákban, kárpitokban, plüssállatokban tanyáznak. A légtisztító berendezés nem képes kiszűrni őket, mivel kevés szálldos belőlük a levegőben (viszonylag nehezek). Egy új matracban négy hónapon belül megtelepednek.

A házipor grammja 10-20000 atkát tartalmaz.

Hogy a számukat lecsökkentsük, távolítsunk el minden porfogót a lakásból, a holmikat szekrényben és ne szabadon tároljuk, a szekrényeket könnyű gyakran áttörölni. Távolítsuk el a poratka melegágyait: szőnyegeket, függönyt, padlószőnyeget, falvédőt. A megmaradó szőnyegeket és textíliát rendszeresen kezeljük atkairtó szerrel. Kárpitozott bútorok helyett műbőr- vagy bőrbútort vásároljunk, melyet könnyű tisztítani (letörölni).

A gyermekek plüss játékait hetente tegyük egy-egy éjszakára a mélyhűtőbe, majd mossuk ki őket. A hat óránál több hűtés alatt az atkák elpusztulnak, de allergénjeik megmaradnak, ezért szükséges a mosás is.

A legalább 55 fokon történő mosószeres mosás során az atkák és allergénjeik hűtés nélkül is elpusztulnak. Az ágyneműket ezért hetente mossuk ki magas hőfokon. A mosószerhez atkaölő szert is adhatunk. A vegytisztítás az atkáknak csak egy részét pusztítja el.

A hideg mellett a napfényt sem szeretik az atkák, szellőztessük az ágyneműt gyakran a napsütésben, a gyermek játékait is tegyük ki a napra. A napfény megöli az atkákat, de az allergénjeket (ürüléküket) nem távolítja el. Porszívózásnál az atkák 60-70 százaléka bennmarad a szőnyegben. A közönséges porszívó munka közben az allergéneket szétszórja a levegőben, belélegezhető mennyiségük akár ötszörösére is megnőhet! Használjunk olyan nagy teljesítményű modern porszívót, melynek szűrőrendszere a szennyezőanyagok nagy részét magában tartja és azt nem ereszti vissza a levegőbe (HEPA szűrő).

Szerezzünk be új matracokat és párnákat, húzzunk rájuk atkabiztos huzatot, amin az atkák nem tudnak áthatolni. A régi matracokat és ágyneműt egy arra szakosodott céggel hőkezeltessük, majd húzzunk rájuk atkabiztos ágyneműt. Aki allergiás a házipor-atkára, az kirándulásra/nyaralásra/üzleti útra is vigye magával (kis)párnáját és atkabiztos ágyneműhuzatát.

Portörlésnél cseppentsünk néhány csepp eukaliptuszolajat a nedves ruhára, szaga elriasztja az atkákat.

Hálószobában ne szárítsunk ruhát, ne tartsunk benne cserepes növényt, akváriumot.

Ne fésülködjünk a hálószobában.

Háziállatainkat ne engedjük a hálószobába.

A ventilátor és a ventilátoros hősugárzó felkavarja a háziport, benne az atkák allergénjeivel és a gombaspórákkal, ezért használatukat mellőzzük.

Penészgomba

A talajlakó gombák főként nyár végén és ősszel bocsátják ki spóráikat nagy számban.

Előfordulásuk:

 • gabonaföldek környéke főleg aratás idején,
 • erdők,
 • gondozatlan gyümölcsösök,
 • üvegházak,
 • források és vízesések környéke,
 • lehullott levelek és gyümölcsök felületén,
 • nedves széna vagy szalma,
 • lenyírt fűkupacok.

A beltéri gombák télen fordulnak elő nagyobb számban, a párakicsapódás (fűtés) miatt.

Előfordulásuk:

 • nedves és nyirkos épületek,
 • tengerparti házak,
 • fürdőszobák,
 • pincék és padlások,
 • régiségkereskedések,
 • nyaralók.

A penészgomba kiválóan szaporodik a rosszul szellőztetett ágyneműben, ezért azt cseréljük gyakran.

A penészes falakat kezeljük le megfelelően, hogy a penészgombák spórái ne telepedjenek meg rajta.

Csökkentsük a páratartalmat, ne párologtassunk a szobában és ne legyen túl meleg. Szellőztessünk gyakran.

Ne aludjunk olyan helyiségben, melynek ablakai vagy falai penészesek.

A fürdőszobában legyen megfelelő szellőzés, vagy hagyjuk nyitva az ajtaját. A zuhanyfüggönyt gyakran cseréljük.

Beázás miatt átázott szőnyegektől meg kell szabadulni.

Hűtők és fagyasztók ajtajának gumicsíkját rendszeresen tisztítsuk.

Távolítsuk el az összes penészt a falakról, csempéről, ablakról, mennyezetről (lehetőleg alkoholos oldattal, mely hosszú időre meggátolja a penész újraképződését).

Számos gombaspóra kerülhet a levegőbe cserepes növények földjéből is. A lakásban tartott növények földjének felső rétegét időnként cseréljük le friss földdel, még jobb ha homokot teszünk rá. Az elszáradt leveleit és virágait minél előbb távolítsuk el. Hálószobában ne tartsunk cserepes növényt.

A levegőben szálldosó gombaspórákat hatásosan kiszűri a HEPA szűrővel ellátott légtisztító.

Háziállatok

A háziállatok közül a legerősebben a macskák testnedveiben (pl. nyálában vagy a vizeletben) található fehérje, a szőréből leváló kis darabok és a lehámlott bőrlemezkék (melyek beépülnek a háziporba) allergizálnak. A szőr és hám kiszárad és elporlik, így az allergének finom por alakjában bekerülnek a belélegzett levegőbe, és súlyos légúti allergiás panaszokat okozhatnak (a szénanáthás és asztmás panaszok mellett bőrgyógyászati betegséget is okozhatnak).

A macska nyálában és faggyúmirigyei váladékában lévő fehérje a macska eltávolítása után is nagyon sokáig (akár több évig is) és nagy mennyiségben megtalálható a bútorokon, szőnyegeken, ruhákon. Allergia esetén legjobb megválni a háziállattól.

Az állat elajándékozása után mindent alaposan ki kell mosni, mivel az állat allergénjei a lakásban mindenütt ottmaradnak. Tanácsos új párnákat és paplant is vásárolni.

Ha mégis megtartjuk az állatot, folyamatos és erős allergén hatásnak lesz kitéve az allergiás családtag, ezért ő lehetőleg ne érintkezzen a macskával. Szellőztessünk gyakran, az ablakot hagyjuk résnyire nyitva, ha a macska a lakásban van. Ha a macska mosakodni kezd, tegyük ki a lakásból, mert ilyenkor nagyon sok allergént juttat a levegőbe. Lehetőleg a lakáson kívül legyen egy meleg kuckója, ott aludjon és enni is ott adjunk neki.

Ajánlatos a padlószőnyegeket eltávolítani, műbőr ill. bőr bevonatú bútorokat beszererezni, melyek könnyen lemoshatóak.

A hálószobába egyáltalán ne engedjük be a macskát.

Legalább hetente egyszer merítsük az állatot három percre vízbe, majd meleg vízzel mosdassuk le.

A hím macska allergéntermelése jelentősen csökken kasztrálás után.

A HEPA szűrős légtisztító hatékony a macskaallergének ellen.

A kutyák kevesebb allergént termelnek, mint a macskák.

Azonban annak ellenére, hogy a macska-allergén gyakrabban ad pozitív bőrreakciót (vagyis a bőrpróbás allergiateszt során többeknél kimutatható az allergia a macskaallergénre mint a kutyaallergénre), az allergének hatásait elemző vizsgálatok során mégis a kutya-allergén esetén tapasztalták a nagyobb káros hatást. Egy vizsgálat szerint, melyben az allergén által kiváltott légúti hatás megnyilvánulását vizsgálták (a légzésfunkciós értékek csökkenését, a kilélegzett NO-szintjének emelkedését, illetve a köpetben az eozinofil sejtek számának emelkedését), egyedül a kutya-allergén esetén tapasztalták a légzésfunkció romlás, a NO-szint emelkedés és a köpet-eozinofilia együttes meglétét. A többi allergénnél csupán a légzésfunkció-paraméterek csökkenését tapasztalták.

Ha a kutyától a kialakult allergia esetén sem válunk meg, hetente legalább kétszer alaposan fürdessük meg samponnal. A hálószobába ne engedjük be az állatot. Használjunk HEPA szűrős légtisztítót.
A lovaknak is erős allergénjeik vannak. Allergia esetén távolítsuk el a régi lószőrrel töltött párnákat, bútorokat.

Kisemlősök (tengerimalac, egér, hörcsög stb.) vizelete is okoz allergiás reakciókat. A vizelettel ürített allergének a levegőbe kerülve a lakás minden pontjába eljutnak. Allergia esetén csak lakáson kívüli ketrecben tarthatóak, jól szellőző helyiségben. Hüllők esetében a levegőbe kerülő apró bőrdarabkák tartalmazzák az allergéneket. A gyermekek körében kedvelt aranyhörcsög rendkívül agresszív antigén tulajdonsággal bír, és magas a környezetében az allergizálódás veszélye.

Nemcsak az élő állat, hanem szőrmék, sapkák, bundák, szőnyegek is szerepelhetnek allergénként (pl.nyúlszőr).

Kialakult toll-allergia esetén ajándékozzuk el élő vagy kitömött madarainkat, állatainkat, cseréljük le a tollal bélelt paplanokat, párnákat.

Állatallergénre allergiás gyermeket ne vigyünk cirkuszba és állatkertbe.

Állatallergénre allergiás gyermek közelében semmi esetre se tartsunk hobbiállatot.

Más allergénre (házipor-atka, pollen) allergiás gyermek közelében se tartsunk hobbiállatot, ugyanis idővel arra is allergiássá válhat. Kialakult allergia és asztma esetén házi kedvencünk az asztmás állapotromlás egyik potenciális kiváltó oka lehet, ezért mindenképpen meg kell válni tőle.

Takarítás

Miközben otthonunkat megtisztítjuk az allergénektől és irritánsoktól, a takarítás közben a problémás anyagokból az addiginál jóval több jut a levegőbe. Poratkaallergének és penészgombaspórák milliói kavarodnak fel és kerülnek a levegőbe a házikedvenc szőrével együtt. Emiatt lehetőleg ne az allergiás személy végezze a takarítást, és ne is tartózkodjon otthon, amíg alaposan ki nem szellőztették a lakást. Az ablakokat tárjuk ki porszívózás előtt.

Ha nincs rá lehetőség, hogy a munkát más végezze el, akkor az allergiás családtag használjon aktív szenes szűrőt és porszűrőt egyaránt tartalmazó maszkot, mely a részecskék mellett a gázokat és illékony vegyszereket is távoltartja (kapható védőruházati ill. munkavédelmi szaküzletben, kerékpárüzletekben). A közönséges porvédő maszk a legtöbb allergén ellen nem hatékony.